Zelf elektra aanleggen

Zou je altijd al wat meer stopcontacten in huis willen, maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Wist je dat dit ook zelf kunt aanleggen? Indien je dit zelf wilt gaan doen moet je je wel aan een aantal veiligheidsvoorschriften houden. Wat bijvoorbeeld handig kan zijn is om diverse verschillende kleuren draden te werken. Daarmee onderscheid je elk soort draad en weet je waarvoor deze dient. Daarnaast moet je rekening houden met nog een aantal dingen. Welke zijn dat?

Huidige situatie

Zelf elektra aanleggen is niet zo ingewikkeld als iedereen denkt. Van tevoren moet je goed bedenken waar je de stopcontacten, bedradingen en leidingen wilt hebben. Ook moet je goed naar de indeling van de kamer kijken. Waar zit al een stopcontact en hoe loopt de bedrading hiervan? In een keuken heb je namelijk weer een hele andere verdeling dan in de woonkamer of badkamer. Maak dus per kamer een soort ontwerp en breng de huidige situatie. Daarna kun je pas aan de gang met eventuele nieuwe stopcontacten

Kleurcodes

In de inleiding werden de kleurcodes al even aangehaald. Hiermee kun je elke draad onderscheiden en weet je precies wat de functie is voor elke draad. Doorgaans worden elektriciteitsdraden als volgt ingedeeld.

  • Bruin: stroomaanvoer
  • Zwart: stroomaanvoer vanaf de schakerlaar naar een lichtpunt
  • Blauw: stroomafvoer
  • Geel: aarde

Wanneer je de kleurcodes goed in kaart hebt gebracht kun je effectiever en gemakkelijker aan het werk gaan met het aanleggen van elektra. Zorg dus dat je goed voorbereid bent op de kleur en voorkom een hoop problemen.

Hoogte

Ook moet je rekening houden met de plaats van het stopcontact. Doorgaans dienen stopcontacten hoger dan 30 cm van de grond geplaatst te worden. Hiermee vergroot je namelijk de veiligheid voor als er bijvoorbeeld een keer water op de grond ligt en het dan niet in aanraking komt met het stopcontact. Lichtschakelaars kun je het beste op een hoogte van een meter plaatsen. Dit is namelijk makkelijker en comfortabeler voor de gebruiker.